Geschiedenis van de stalen verpleegster

Wat is een tillift?

Een tillift is een mechanisch hulpmiddel dat gebruikt wordt in de zorg om fysiek gehandicapte mensen te verplaatsen. Tilliften worden tegenwoordig veelal elektrisch bestuurd en ze zijn in eerste instantie bedoeld om fysieke overbelasting bij verzorgenden tegen te gaan. Het voornaamste doel van de tilliften is dan ook de preventie van fysieke overbelasting en blessures bij verzorgenden. Daarnaast worden verplaatsingen door middel van een tillift als waardiger beschouwd dan verplaatsen met behulp van spierkracht.

Geschiedenis van de stalen verpleegster

De tillift kent al een hele geschiedenis. Ted Hoyer, een Amerikaan die zelf volledig verlamd vanaf de nek naar beneden was geraakt op zijn 16de na een auto-ongeluk, ontwikkelde tussen 1940 en 1950 de eerste mobiele patiëntenlift: de Hoyer hoist (=lift). Zijn uitvinding kende een groot succes en dus volgden anderen hem al snel in de productie van mobiele liften. Het was een Nederlander die in 1964 een lift ontwikkelde die werd geïmporteerd door de Britten: de “Stalen Verpleegster” of “Steel Nurse”.

Ondertussen zijn er vele nieuwe ontwikkelingen geweest en heeft de mobiele patiëntenlift een metamorfose ondergaan. Er moet niet meer manueel aan een hendel gepompt worden, alles gaat nu elektrisch. Maar die kleurrijke naam, “de stalen verpleegster”, die is blijven bestaan in de vaktaal van verpleegkundigen.

meer info?

+32 54 31 97 10

Contacteer ons

bekijk onze demofilms

Demofilms

Handi-Move catalogus

Download

www.handimove.com

Handi-Move Belgium

Ten Beukenboom 13
9400 Ninove
Belgium
Europe

info@handimove.com

T - +32 54 31 97 10

www.handimove.be