Lichaamsondersteuning: de juiste tildoek kiezen

Naast het gebruik van een specifiek tilsyteem is er ook de keuze van de lichaamsondersteuning die men dient te gebruiken bij het uitvoeren van de transfer. De algemene benaming is tildoek of sling. Een “sling” is een apparaat dat is vervaardigd van flexibele materialen zoals textiel (= non-rigid) of van stijve materialen zoals plastic of roestvrij staal (= rigid), en dat zich aanpast aan de vorm van het lichaam. Een tildoek heeft bij het correct gebruik ervan een impact op zowel de veiligheid, het comfort als de waardigheid van de persoon.

Het type tildoek, de keuze voor een bepaald soort materiaal en keuze qua maat zijn afhankelijk van de persoon die getild moet worden. De keuze moet gebeuren op basis van een risico-analyse waarbij men onder andere rekening houdt met: de noodzaak voor ondersteuning, hoofdcontrole, onverwachte bewegingen, rompstabiliteit…

Cruciaal is het kiezen van de correcte maat van tildoek voor een bepaald persoon. Dit wordt algemeen bepaald door het gewicht en de lengte van de persoon. Maar soms zijn specifieke maatnames noodzakelijk of kan het produceren van een tildoek op maat de beste oplossing zijn.

De keuze qua materiaal (of beter de stof waaruit de tildoek is gefabriceerd) hangt samen met de doelstelling van de transfer, het comfortniveau voor de verzorgende, en de persoon die moet worden verplaatst.

  • Complete / volle stof (polyamide) : comfortabel, zacht
  • Netstof (polyamide) : luchtdoorlatend, droogt vrij snel
  • Polyamide / parachutestof : minder drukpunten, eenvoudiger aan te brengen
  • PVC : snel droog, ideaal voor een natte transfer

 

meer info?

+32 54 31 97 10

Contacteer ons

bekijk onze demofilms

Demofilms

Handi-Move catalogus

Download

www.handimove.com

Handi-Move Belgium

Ten Beukenboom 13
9400 Ninove
Belgium
Europe

info@handimove.com

T - +32 54 31 97 10

www.handimove.be